Kolportör Johannes Andreasson

Missionsförsamlingen i Nössemark bildades 1881. Det skedde hos änkan Maria-Lisa Andersdotter-Nilsson. Friförsamlingen kallades ”Kristi församling i Nössemark” och kolportör Johannes Andreasson blev dess förste föreståndare.

Johannes Andreasson blev en betydelsefull ledare och antogs till Evangeliska Fosterlandsstiftelsens kolportörsskola där han studerade 1875 och 1877. Andreasson hade kallelse att bli pastor både i Betlehemskyrkan i Stockholm och i Lutherska Frikirken i Halden men fann sin uppgift i Nössemark.

Ett avsnitt ut boken Frid på jorden, fred i norden:

”Det handlar om förgrundsgestalten Eljas i Nolbyn, som när han var på väg hem från en tillställning i Norge stannade till i ett hus där haugianerna var samlade. Han gick in för att störa mötet, men detta ledde i stället till att han där fick en livsförvandlande, andlig upplevelse. Tillsammans med hustrun Marja44 kunde han sedan påverka hela sin hembygd, som blev en av de mest omtalade väckelsetrakterna i Sverige i början av 1900–talet. Eljas och Marja var dessutom föräldrar till Viktor Myrén.

Så hade det gränsöverskridande nätverket i väckelserörelsen börjat formas. Johannes Andreasson från Nössemark, som arbetade en tid i Halden, hade kommit till tro, när han deltagit i metodistmenighetens samlingar i den staden. Detta ledde till att Andreasson upplevde kallelse att bli kolportör. Han kom in i Evangeliska Fosterlandsstiftelsens utbildning för kolportörer och blev en framgångsrik förkunnare. Kolportör Johannes fick kallelse att bli predikant i Lutherske Frikirken i Halden men tackade nej och återvände i stället till Nössemark och blev en av de mest betydelsefulla ledarna för väckelserörelsen i dalsländska gränstrakter. Nössemarks Missionsförsamling bildades 1881 och Andreasson blev församlingens första föreståndare”