O.B. Odhelius

I svenska Värmlandsorten Sunne fanns en predikant O. B. Odhelius (1871–1929). Han hade tidigare haft en liknande tjänst i Töcksmark från 1901 och sedan flyttat till Sunne 1903, där han var i tjänst fram till 1918. Tillsammans med sina två bröder, som också var predikanter, hade han haft sin uppväxt i gränstrakten kring Östervallskog och fick på så sätt en naturlig utgångspunkt i kontakterna på norska sidan.

Utan tvekan var Odhelius den som rent organisatoriskt svarade för riksgränsmötena 1905. Han stod i ledningen på samtliga platser och var tillsammans med Ødegaard navet i projektet. Odhelius var med i Ansgarieföreningens (SMF) predikantkår, där han hade en dominerande ställning och fick igenom förslag på positiva förändringar och satsningar.64 Han var också platsredaktör för tidningen Fryken, deltog i kommunala och politiska spörsmål och ägnade sig mycket åt nykterhetsfrågan.

1 Kommentar on “O.B. Odhelius

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...