Samuel A. Johansson

En av de mest betydelsefulla personligheterna vid denna tid, som kämpade för norrmännens frihet och för fredens bevarande mellan broderfolken, var predikanten, redaktören och ansvarige utgivaren av Göteborgs Veckotidning, Samuel A. Johansson (1837–1917) från Göteborg.

Samuel A. Johansson var en respekterad och gärna hörd talare i alla läger, både i Norge och i Sverige. Han hade sina rötter i den småländska andliga ”myllan”. Han var utbildad folkskollärare, men upplevde kallelsen att bli predikant. Han arbetade med anknytning till Vetlanda Traktatsällskap, sedan i Jönköpings Missionsförening, innan han 1892 flyttade till Göteborg.

Han gjorde sig känd som en av de största folktalarna i denna rikt begåvade förkunnargeneration. Det finns de, som har livligare minnen av Johansson än av själve Waldenström.50 

Vid minnestalet vid Samuel A. Johanssons begravning 1917 uttrycker Waldenström att: ”Samuel A. Johansson utan tvekan var en av vårt lands mest framstående predikanter”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...