Hans Nielsen Hauge

I Norge dominerade tidigt en man vid namn Hans Nielsen Hauge  (1771–1824)

Han föddes inte långt från den svenska gränsen och kan sägas vara ett utmärkt exempel på efterföljande fria förkunnare, som förutom sin klara övertygelse och sitt starka budskap också engagerade sig i socialt och praktiskt arbete. Han startade bland annat upp företag och inspirerade andra att ta tag i utveckling och företagsamhet. Detta skulle visa sig vara ett utmärkande drag hos de flesta av väckelserörelsens förkunnare och ledare. Förutom att de var starka personligheter och opinionsbildare, var de också mycket aktiva i samhällsfrågor och i politiskt och socialt arbete. Flera av dem tog också initiativ inom tidningsvärlden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Vänta ...